ISO 45001: 2018 Ödül Mü?

ISO 45001: 2018 Ödül Mü?

Stratejik bir kararla alınan ISO 45001 iş güvenliği yönetim sistemi sertifikası kendisi basılı bir belge olarak sonuçtur. Asıl ödül kuruluşun kendi bünyesinde çalışan işçilerin sağlık ve güvenlikleri için attığı dev adımdır. Kuruluş operasyonları kapsamındaki tüm yönetim süreçlerinin ve sistem süreçlerinin uyumlu hale getirilmesi ve ISO 18001: 2007’den ISO 45001: 2018’e geçiş için stratejik bir karar alması takdire değer kabul edilmelidir.

OHSAS 18001 standardı BSI tarafından hazırlanan ISO’nun geçici olarak kabul edip sürdürdüğü bir kılavuzdu. Bununla birlikte uzun yıllar kuruluşların iş güvenliğine eşlik edip yol gösterici bir standard olmuştu. Ancak ISO tarafından hazırlıklarına başlanan ISO 45001 isg standardıyla ana hedef sadece tüm standartların ISO bünyesinde toplanması değil aynı zamanda; ISO 9001 kalite yönetim sistemi ve ISO 14001 çevre yönetim sisteminin entegre olabileceği bir sistem geliştirmekti. Sonunda 2018 yılında tam sürümüyle yayına alınan iş güvenliği yönetim sistemiyle iş kazalarının, meslek hastalıklarının, iş yeri olaylarının önüne geçilmesi için alınacak tedbir ve uygulamalar hakkındaki ISO 45001:2018 yayınlanmış oldu.

ISO 45001: 2018 akreditasyonu İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemi içindir. Bu, kuruluşların işle ilgili yaralanmaları, tehlikeleri, riskleri ve iş hastalıklarını engelleyerek ve proaktif olarak OHSAS performansının iyileştirilmesi güvenli ve sağlıklı işyerleri oluşturmalarını mümkün kılar.

ISO 45001: 2018, yeni iş güvenliği sistemleri için İngiliz BSI OHSAS 18001: 2007 standardının yerini aldı. Temel ilkeleri benzerlik gösteriyor olsa da ISO 45001, daha güçlü liderlik, daha fazla çalışan bağlılığı ve sağlık, özellikle de ruh sağlığı gibi yeni iyileştirmeler barındırmaktadır. ISO 45001’de kişilerin katılımına oldukça yüksek bir yoğunluk verilerek sağlam bir iş güvenlik alt yapısının ancak her çalışanın katılımıyla mümkün olabileceği vurgulanmıştır.

ISO 45001’e Geçiş Süresi

Koronavirüs salgınından önce yayınlanan ISO 45001 için geçiş tarihi Mart 2021 olarak belirlenmişti. İşleri aksayan kuruluşların için geçiş süresi Eylül 2021’e kadar uzatıldı. Elbette bu süre koronavirüs nedeniyle kaymalara neden olabilir. Çalışanları arasında koronalı hastalı ortaya çıkan kuruluşlar ile bu süreçte az zarar gören kuruluşların aynı tarihler içinde ISO 45001’e geçiş yapmaları beklenemez.

Geçiş için bağlı bulunan veya ilk defa çalışma yapılacak ise www.adlbelge.com belgelendirme kuruluşundan ISO 45001 geçişi için gerekli bilgiler ücretsiz olarak alınabilir. Diğer kuruluşlar ise kendi çalıştıkları kuruluşlar ile haberleşebilirler. Geçiş denetimleri için yetkili destek partnerleri tarafından yapılmalıdır.

Koronavirüs ile birlikte İSG yönetimlerinin iş yükü ve uygulama sayılarının da artırılması gerekiyor. Örneğin kuruluşların mutlaka pandemi prosedürü oluşturması gerekiyor. Koronavirüs prosedürü uygulamak çok yerinde olmayabilir. Çünkü bu artık yeni dünya düzeninde farklı virüslerin de hastalık nedeni olarak potansiyel bir tehdit oluşturduğunu kanıtladı. Bundan ötürü daha geniş yelpazede pandemi etkileri genel anlamda değerlendirilmelidir.

ISO 45001’de Pandemi Kayıtları Neler Olmalı?

Hangi formları hazırlamamız gerektiğine bakalım. PÜKO döngüsünü burada uygularsak;

Planla: Pandemi prosedürü, koronavirüs süreç talimatları, dezenfektasyon prosedürü, talimatı ve planları,

Uygula: Hijyen kontrol formları, Ateş ölçümleri, Çalışanların ve kuruluşa giren çıkanlara ait kayıtların tutulması, Satın alam ve ziyaretçi uygulamalarının gözden geçirilmesi,

Kontrol Et: Alınan tedbirler işe yaradı mı? Uygulamada yazılı olandan farklı faaliyetler oluştu mu?

Önlem Al: Kontrol aşamasında tespit edilen uygunsuzluklar için düzeltici faaliyet başlatılması ve potansiyel uygunsuzlukların gözden geçirilmesi.

4 aşamada nelere ihtiyacımız olduğunu kabaca taslak olarak çıkardık. Şimdi sırada uygulama yer alıyor. Prosedürü belirlerken Sağlık Bakanlığı duyurularının ve yasaların, dünya sağlık örgütünün şartlarını da dikkate almak gerekiyor. Çalışanlara sürekli eğitim ve duyurular yapılması maske kullanımın teşvik edilmesi ve önerilerinin dinlenmesi faydalı olabilir. ISO 45001 çalışan temsilcilerinin bu konulardaki fikirlerinin alınmasını zorunlu kılmıştır.

Kuruluşlar bağlı bulundukları sektörün güvenlik risk sınıflandırmasında neye tekabül ettiğinin belirlenmesini takiben, stratejik hedefler doğrultusunda ISO 45001 standartına uygun güvenilir hizmetler iş güvenliği ve sağlına dair güvenini güçlendirmelidir.

sponsor reklam

Benzer Yazılar

Çiçek Almanın İncelikleri Nelerdir?

Çiçek Almanın İncelikleri Nelerdir?

Kaliteli Vitrinler Müşterilerinizin Dikkatini Çeker

Kaliteli Vitrinler Müşterilerinizin Dikkatini Çeker

Bitcoin Yasal Mı 2021?

Bitcoin Yasal Mı 2021?

Dünyanın Önde Gelen Kurumsal Bulut Ekosistemi

Dünyanın Önde Gelen Kurumsal Bulut Ekosistemi

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir